06 39493895

Wat is dry needling?

Dry Needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch (be)handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. Dry Needling is behandelen met acupunctuurnaalden. Het is een door de KNGF erkende behandelmethode in Nederland. Dry Needling is volgens de wet BIG geen voorbehouden handeling. Fysiotherapeuten in Nederland, die daarvoor een relevante vervolgopleiding hebben gevolgd, mogen dry needling toepassen.

Hoe werkt het?

Middels palpatie zoeken we een zogenoemde triggerpoint (mooi woord voor spierknoop). Een triggeprpoint is het meest pijnlijke punt in een strakke band in de betreffende spier. Deze triggerpoints zorgen voor een verharding in de spier. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen ook verlies van kracht en coördinatie ontstaan.
Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje wordt een reflex opgewekt. Dit kan aanvoelen als een kortstondige kramp. Deze reactie zorgt ervoor dat de spier ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt ook de uitstralingspijn die door het triggerpoint veroorzaakt werd.

De voordelen

Het levert snel en efficiënt ontspanning en vermindering van de pijnklachten van de behandelde spieren. Er vind direct ontspanning plaats in de behandelde spier en daarmee herstel van de stofwisseling in en functieherstel van de spier. Wanneer de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van coördinatie en kracht. Dry Needling is bij ons, indien gewenst, onderdeel is van de totale behandeling.

De nadelen

Het kan niet bij iedereen. Mensen die bijvoorbeeld bloedverdunners slikken zullen we op een andere manier behandelen evenals mensen met angst voor naalden. Verder kan de techniek van Dry Needling soms als onprettig ervaren worden en kan de spier de eerste uren gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Gelukkig herstelt het lichaam dat zelf en het geniet de voorkeur wanneer na de sessie op dezelfde dag nog rustig tot matig intensief wordt bewogen (wandelen, fietsen, zwemmen)

Wat voel je na een Dry Needling behandeling?

Na de behandeling voelt het al een stuk beter, maar kan nog wel beurs aanvoelen. Napijn gedurende de eerste 2 dagen komt voor en is mede afhankelijk van de constitutie van de patiënt. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen aanzienlijk af. De meeste patiënten geven aan na de behandeling een toename in bewegelijkheid te ervaren, die ook objectief meetbaar is. Meestal is ook de pijn direct een stuk minder.
© Fysiotherapie 033 | Contact | Design & development Qarpa Solutions BV