Hoe gebruiken wij echografie in de fysiotherapie?
- Diagnostiek: Door gebruik te maken van een echografie-apparaat, kan de fysiotherapeut in real-time beelden zien van de binnenkant van het lichaam. Dit helpt bij het opsporen van afwijkingen, zoals ontstekingen, scheuren of verkalkingen in spieren en pezen. Het biedt een gedetailleerd beeld van de zachte weefsels en helpt bij het nauwkeurig lokaliseren van de oorzaak van pijn of disfunctie.
- Therapeutische begeleiding: Echografie kan ook worden gebruikt om behandelingen nauwkeuriger uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het geven van dry needling of percutane electrolyse. Echografie helpt om de naald precies op de juiste plaats te positioneren.
Voordelen van fysiotherapeutische echografie in een notendop:
- Real-time visualisatie: Het biedt directe beelden van de structuren in het lichaam, waardoor de fysiotherapeut een beter inzicht krijgt in de aard van de blessure.
- Nauwkeurige diagnose: Door gebruik te maken van echografie kan de fysiotherapeut een meer nauwkeurige diagnose stellen, wat kan helpen bij het kiezen van de meest effectieve behandeling.
- Echografie is een veilige en niet-invasieve methode en is bij opppervlakkige peesklachten de gouden standaard. Zonder dat patiënten bloot worden gesteld aan stralingen
- Directe feedback tijdens behandeling: Tijdens bepaalde behandelingen, zoals dry needling of percutane electrolyse, kan de fysiotherapeut in real-time zien hoe het weefsel reageert op de interventie.
- Echografie is vooral nuttig voor het visualiseren van oppervlakkige structuren. Dieper liggende structuren, zoals bepaalde gewrichten of wervels, kunnen moeilijker te beoordelen zijn.
Belangrijk om te weten is dat echografie en percutane electrolyse niet worden vergoed door de zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Zie de tarieven die wij hanteren bij tabblad Onze Tarieven.